У дослідженні, опублікованому 12 квітня 2020 року в журналі International Forum of Allergy & Rhinology, дослідники UC San Diego Health повідомили про перші емпіричні результати, які пов’язали втрату сенсорів із COVID-19, респіраторним захворюванням, спричиненим новим коронавірусом.
“Найбільш поширеною першою ознакою інфекції COVID-19 залишається лихоманка, але втома і втрата нюху та смаку слідує за іншими початковими симптомами “, – сказала Керлін Ян, лікар-отоларинголог та хірург в UC San Diego Health. “Ми знаємо, що COVID-19 – надзвичайно заразний вірус. Це дослідження підтверджує необхідність усвідомлення втрати смаку та запаху, як ранніх ознак COVID-19”.
Ян зазначив, що дослідження продемонструвало високу поширеність та унікальне представлення певних сенсорних порушень у пацієнтів, діагностованих на COVID-19. Серед тих, хто повідомив про втрату нюху та смаку, втрата була, як правило, глибокою, а не легкою. Але обнадійливо виглядає те, що швидкість відновлення запаху та смаку була високою і відбувалась зазвичай протягом двох-чотирьох тижнів після зараження.
“Наше дослідження не тільки показало, що висока захворюваність на запах і смак характерна для зараження COVID-19, але ми, на щастя, також встановили, що для більшості людей сенсорне відновлення в основному було швидким”, – сказав Ян. “Серед пацієнтів COVID-19 із втратою запаху більше 70 відсотків повідомили про покращення запаху на момент обстеження”, – каже лікар.
Сенсорне повернення, як правило, відповідало термінам одужання хвороби. Цікаво, що особи, які повідомляли про болі в горлі, частіше мали негативні результати на COVID-19.
Читайте по темі: Ученые заразили мышей коронавирусом: почему это важно?
Намагаючись зменшити ризик передачі вірусу, UC San Diego Health тепер включає втрату нюху та смаку як вимогу до скринінгу для відвідувачів та персоналу, а також маркер для тестування пацієнтів, які можуть бути позитивними на вірус.
Інші відомі симптоми COVID-19 включають підвищення температури, втому, кашель і утруднене дихання.